ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ-ΦΥΣΗ

Πεζοπορία στα Περβολάκια - Μονή Καψά

​Το Φαράγγι των Περβολακίων βρίσκεται στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού. Αρχίζει από το χωριό Περβολάκια, έχει μήκος 3,5 χλμ και καταλήγει στη Μονή Καψά. Είναι ευπρόσιτο αν και έχει σημεία που είναι λίγο απότομα και χρειάζονται προσοχή. Η πεζοπορία κρατάει από δύο έως τρείς ώρες.  Η πεζοπορία μπορεί να τελιώσει με ένα μπάνιο στα  νερά της παραλίας που βρίσκεται μπροστά στη Μονή.

Πεζοπορία στο φαράγγι του Ρίχτη

Ένα από τα ομορφότερα μικρά φαράγγια της ανατολικής Κρήτης με χαραγμένη και σηματοδοτημένη διαδρομή που ακολουθεί την κοίτη του μικρού ποταμού που σχεδόν ολόκληρο το χρόνο διαθέτει ροή νερού που δημιουργεί και ένα υπέροχο καταράκτη. Ξεκινάει λίγο έξω από το χωριό Έξω Μουλιανά και καταλήγει στην ομώνυμη παραλία του Ρίχτη ανατολικά από το χωριό Καλαβρό. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 4,5 χιλιόμετρα και η υψομετρική διαφορά εισόδου εξόδου είναι περίπου 350 μέτρα. Ο χρόνος που απαιτείται για τη διάσχυση του φαραγγιού είναι μιάμιση ώρα περίπου. Συνίσταται να επιστρέψετε από τον ίδιο δρόμο εκτός εάν σας παραλάβουν με αυτοκίνητο από την παραλία.

Πεζοπορία στο φαράγγι των Νεκρών

Το φαράγγι της Κάτω Ζάκρου είναι γνωστό και ως φαράγγι των νεκρών. Εδώ οι Μινωίτες στις σχισμές και στα κοιλώματα των βράχων έθαβαν τους νεκρούς τους.

Το διασημότερο και περισσότερο επισκέψιμο φαράγγι της ανατολικής Κρήτης. Μια υπέροχη διαδρομή που ξεκινάει νοτιοανατολικά από το χωριό Ανω Ζάκρος, διασχίζει το φαράγγι και καταλήγει δίπλα από το μινωικό ανάκτορο στον κόλπο της Κάτω Ζάκρου. Είναι βατό όλο το χρόνο σχεδόν, έχει συνολικό μήκος 2,5 χιλιόμετρα και η υψομετρική διαφορά εισόδου – εξόδου είναι περίπου 100 μέτρα. Είναι μέρος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 και εύκολα σε μια ώρα περίπου μπορείτε να το διασχίσετε. Από εκεί θα πάρετε το λεωφορείο του ΚΤΕΛ για να επιστρέψετε στην Ζάκρο.

Πεζοπορία στο φαράγγι των Χοχλακίων

Μικρό και εύκολα βατό σε όλες τις συνθήκες και περιόδους φαράγγι, ξεκινάει από το χωριό Χοχλακιές και καταλήγει στον υπέροχο όρμο Καρούμπες.

Για την είσοδο του φαραγγιού περνάτε μέσα από το χωριό Χοχλακιές και ακολουθείτε ένα πολύ στενό δρομάκι που οδηγεί σε μια εκκλησία. Εκεί έχει χώρο για να αφήσετε το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σας και να αρχίσετε την πεζοπορία. Το φαράγγι έχει μήκος περίπου 3 χλμ και η διαδρομή έχει διάρκεια 1,5 ώρα. Έχει αρκετή δυσκολία κυρίως γιατί οι πέτρες που έχει είναι μεγάλες. Μέσα στο φαράγγι υπάρχει ρυάκι, παράλληλα με το μονοπάτι, το οποίο είναι γεμάτο νερό τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Η θέα που θα αντικρίσετε καθ’ όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας, θα σας καθηλώσει με απόκρημνους και ψηλούς βράχους να σας κυκλώνουν δεξιά κι αριστερά και όμορφα αλλά λιγοστά δέντρα που έχουν φυτρώσει κυριολεκτικά μέσα στα βράχια. Κάποια από αυτά, ύστερα από πιθανές κατολισθήσεις, κρέμονται στον αέρα και κρατιούνται μονάχα από κάποιες ρίζες τους στα βράχια! Στο τέλος της διαδρομής υπάρχει η καταγάλανη και παρθένα παραλία Καρούμες. Κρυστάλλινα νερά, ψιλό χαλικάκι, απίστευτο τοπίο! Η τέλεια ανταμοιβή ύστερα από την πεζοπορία. Στην παραλία Καρούμες μπορεί κανείς να ψαρέψει, να κατασκηνώσει και περάσει ώρες ξεκούρασης και απομόνωσης. Εκεί θα συναντήσετε και πηγές με γλυκό νερό. Πριν περάσετε το φαράγγι θυμηθείτε να εφοδιαστείτε με νερό και πρόχειρο φαγητό και να πάρετε μαζί σας τα άκρως απαραίτητα για να μη σηκώνετε πολύ βάρος στη διαδρομή. Το τοπίο θα σας κερδίσει!