ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Σητείας συνυπάρχει με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρόν σε όλες τις μορφές σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης και καθημερινής ψυχαγωγίας. Στην πόλη της Σητείας στις τουριστικές περιοχές Μακρυγιαλού Παλαικάστρου και Μόχλου αλλά και στα χωριά του δήμου, πραγματοποιούνται σημαντικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και χορευτικές εκδηλώσεις στις οποίες παρουσιάζονται έργα τόσο από τον χώρο της παράδοσης όσο και από τις σύγχρονες αναζητήσεις ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών και ομάδων.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΗΤΕΙΑΣ

Το Μεσογειακό Ραδιοφωνικό Φεστιβάλ Σητείας διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2013 στο ΆλσοςΧλουβεράκη και ήταν μια διοργάνωση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και του Δήμου Σητείας, με τηνευγενική υποστήριξη του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος του Ross Daly. Από το 2014 το φεστιβάλ είναισυνδιοργάνωση του ΟΑΣ, της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, του ΔΟΚΑΣ, του Δήμου Σητείας και τουΣυλλόγου Φίλων Μουσικής Σητείας. Το φεστιβάλ υποστηρίζει η Περιφέρεια Κρήτης. Την καλλιτεχνικήεπιμέλεια έχει η CosmosΑrte.

Φιλοξενεί ήχους και μουσικές από τον ελληνικό παραδοσιακό χώρο ανακατεμένες με σύγχρονα ακούσματα, αλλά και από τον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ανατολής. Το Φεστιβάλμεταδίδεται ραδιοφωνικά και βγαίνει στον αέρα μέσα από συνεργαζόμενους ραδιοφωνικούς σταθμούς τηςΚρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Τις μέρες του Φεστιβάλ λειτουργεί έκθεση προϊόντων όπουεκτίθενται χειροποίητες δημιουργίες, τοπικά προϊόντα, μουσικά όργανα, κλπ., ενώ παράλληλα διεξάγονταιδράσεις ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης.
Χώρος διεξαγωγής: To 2015 το Φεστιβάλ μετακόμισε στο Λιμάνι Σητείας και στον πεζόδρομο «Πάπιες» όπουκαι παραμένει μέχρι σήμερα. Χρόνος διεξαγωγής: Το Φεστιβάλ διαρκεί τρεις μέρες και διοργανώνεται πάντα το πρώτο τριήμερο τουΙουλίου (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή). Η μουσική σκηνή ξεκινά στις 8.30 μ.μ., ενώ η έκθεση χειροποίητων προϊόντων και οι δράσεις λειτουργούναπό τις 7.00 μ.μ.

Κορνάρεια

Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πόλη της Σητείας, που ξεκινούν αρχές Ιουνίου και διαρκούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Θεσμός καταξιωμένος, με ευρύτατη απήχηση άρχισε το 1984 και περιλαμβάνει μουσικές, θεατρικές και χορευτικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, ε­κθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας καθώς και αθλητικές διοργανώσεις (Κορνάρειος Δρόμος με συμμετοχή αθλητών από όλη την Ελλάδα, Beach Volley). Οι εκδηλώσεις των Κορναρείων γίνονται στον υπαίθρειο χ’ωρο εκδηλώσεων του Ενετικού Φρουρίου Καζάρμα και στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας. Στο πλαίσιο των Κορναρείων διοργανώνονται σε χωριά του Δήμου εκδηλώσεις όπως τα Καζανέματα (γιορτή ρακής) και Κλήδονας (τρίτο δεκαήμερο Ιουνίου). Στόχος των Κορναρείων είναι η πολιτιστική αναβάθμιση της Σητείας και η δυνατότητα που δίνεται στους ξένους επισκέπτες να έλθουν σε επαφή με τον πολιτισμό του τόπου.​

Θρησκευτικές Πανηγύρεις

Στις παρακάτω ημερομηνίες πραγματοποιούνται τα εξής πανηγύρια για να εορτάσουν οι κάτοικοι τον πολιούχο Άγιο της περιοχής τους.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην κεντρική πλατεία του χωριού ή στον προαύλιο χώρο του σχολείου και περιλαμβάνουν γλέντι και χορό με κρητική μουσική από τοπικούς καλλιτέχνες

  • 23/4 – στο χωριό Σίτανος, στον ερειπωμένο οικισμό Σκαλιά – Γιορτή Αγίου Γεωργίου
  • 17/7 – στα χωριά Έξω Μουλιανά και στη Μυρσίνη – Αγίας Μαρίνας
  • 20/7 – στο χωριό Μέσα Μουλιανά – Γιορτή Προφήτη Ηλία
  • 26/7 – στα χωριά Ζήρο και Αγία Τριάδα – Γιορτή Αγίας Παρασκευής
  • 27/7 – στα χωριά Ρούσα Εκκλησιά, Χαμέζι και Σχινοκάψαλα – Γιορτή Αγίου Παντελεήμονα
  •  6/8 – στα χωριά στα Έξω Μουλιανά, Άγιο Στέφανο και Ζάκρο – Γιορτή Μεταμόρφωσης
  • 15/8 – στα χωριά Παλαίκαστρο, Λάστρο, Πισκοκέφαλο, Τουρλωτή, Σίτανος – Γιορτή Παναγίας                                                                                        
  • 15/8 – στο χωριό Παρασπόρι, στην εξαίσιου φυσικού κάλλους τοποθεσία Κάτω Βρύση-Γιορτή Παναγίας
  • 29/8 – στο χωριό Ζήρος – Γιορτή Αγίου Ιωάννη
  • 8/9 – στο χωριό Λιθίνες – Γιορτή Παναγίας
  • 14/9 – στο χωριό Σφάκα – Γιορτή Σταυρού
  • 17/9 – στο χωριό Αρμένοοι – Γιορτή Αγίας Σοφίας
  • 9/12 – στο χωριό Πισκοκέφαλο – Γιορτή Αγίας Άννας
  • Ιούνιος (κινητή εορτή) – στα χωριά  Παλαίκαστρο και Αγία Τριάδα – Γιορτή Αγίας Τριάδας
  • 50 ημέρες μετά το Πάσχα – στους Αρμένους – Γιορτή Αγίου Πνεύματος