Η μακρόχρονη αρχαιολογική και ιστορική έρευνα στην επαρχία Σητείας έχει φέρει στο φως σπάνια και πολύτιμα ευρήματα και στοιχεία όλων των πολιτισμών από την Νεολιθική εποχή και την Μινωική αρχαιότητα μέχρι και τα νεώτερα χρόνια.
Οι μεγάλοι πολιτισμοί που έχουν ανθίσει στην γη της Σητείας, μια από τις αρχαιοβριθέστερες περιοχές του κόσμου, μας έχουν κληροδοτήσει υπέροχα δείγματα του υλικού και πνευματικού τους πλούτου, που εκτίθενται στα διάφορα Μουσεία και Συλλογές της επαρχίας.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης βρίσκονται σημαντικά ευρήματα του Μινωικού Πολιτισμού και των άλλων αρχαίων πολιτισμών της Κρήτης.
Αυθεντικό παραδοσιακό κρητικό καμαρόσπιτο, με όλη την επίπλωση και τα καθημερνά αντικείμενα χρήσης
Στο Μουσείο εκτίθενται πολλά αντικείμενα και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι παλαιότερες γενιές επί τουρκοκρατίας μέχρι το 1960.
Στο υψηλότερο σημείο του χωριού, δίπλα στο παλιό σχολείο, το οποίο δεν λειτουργεί πλέον, σε ένα όμορφα συντηρημένο κτίριο στεγάζεται το λαογραφικό μουσείο του χωριού.
Περίφημα κεντήματα υφαντά εξαιρετικής τέχνης, ξυλόγλυπτα, τοπικές ενδυμασίες, οικοσκευές εικόνες και άλλα είδη δίνουν μια παραστατική εικόνα της παλιάς ζωής των κατοίκων της Σητείας.
Το λαογραφικό μουσείο του Χαμεζίου ιδρύθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Κοινότητα Χαμεζίου.
Τα κύρια προϊόντα που παρουσιάζονται είναι παγκοσμίως γνωστά. Σε αυτά περιλαμβάνονται το περίφημο ελαιόλαδο «Σητεία», ο φημισμένος «Κρητικός τοπικός οίνος» Σητείας, και η τσικουδιά Βαρβάκι.
Μουσείο εικόνων και βιβλίων, θρησκευτικών κειμηλίων και εκκλησιαστικών ειδών και μουσείο χαρακτικής και ιστορικών κειμηλίων
Το Μουσείο Νερού της Ζάκρου στεγάζεται στους αναστηλωμένους νερόμυλους που παραχώρησαν οι οικογένειες που τους κατείχαν το 1997
Η μάνα φύση και η καλλιτεχνική έμπνευση του καλλιτέχνη δημιούργησαν ποικίλες μορφές από τη σφαίρα της πραγματικότητας αλλά και από την περιοχή της φαντασίας, πρώτη ύλη το ακατέργαστο ξύλο.